Karaman Barosu 5 Nisan Avukatlar Günü dolayısıyla iptal ettiği etkinliklerin yerine, Çağlayan'daki Adalet Sarayı'nda teröristler tarafından şehit edilen savcı Mehmet Selim Kiraz anısına Atatürk büstüne çelenk koydu.
Atatürk Parkı'ndaki programa Karaman Baro başkanı Av. Oktay Yılmaz, Baro yöneticileri ve avukatlar katıldı. Her geçen gün artan sıkıntılarının olduğunu söyleyen Karaman Barosu Başkanı Yılmaz, ''5 Nisan avukatlar günümüzü ne yazık ki endişe ve büyük bir acıyla kutluyoruz'' dedi. Gerçekleştirilen terör eylemi ile avukatlık mesleğine ve avukatlara yönelik saldırıların arttığını söyleyen Av. Oktay Yılmaz, ''Mesleğimize, meslektaşlarımıza ve barolara yönelik saldırıların her geçen gün arttığı, meslektaşlarımızın bürolarında saldırıya uğradığı hatta öldürüldüğü, Baro başkanlarının ve yönetim kurullarının sudan sebeplerle yargılandığı, yargı kararlarının ayaklar altına alındığı, Anayasa'nın tanınmadığı bir seneyi daha geride bıraktık.
Mesleğimize, meslektaşlarımıza yönelik saldırılar her geçen gün artmışken 31.03.2015 günü yaşananlar Türkiye Cumhuriyeti tarihinde karanlık bir gün olarak hafızalardan silinmeyecektir. Malumlarınız üzere İstanbul Çağlayan Adliyesinde görev yapmakta olan meslektaşımız Kazım Kaabekir ilçemizde de görev yapmış olan Cumhuriyet savcısı Mehmet Selim Kiraz'ın rehin alınması ve ardından katledilmesi ile koskoca bir ülke karanlıklara gömülmüştür. Bu saldırıyı nefretle kınıyor ve lanetliyoruz. Savcımıza Allah'tan rahmet yakınlarına sabır ve metanet diliyoruz.'' dedi.
SALDIRININ ARDINDAN
Hain saldırı sonrası yapılan açıklamaların olayı çarpıtmaya yönelik olduğuna değinen Av. Oktay Yılmaz, ''bu hain saldırının ardından yapılan açıklamalar ile yargının vazgeçilmez ayağı, savunmanın yılmaz temsilcileri olan avukatlara yapılan alçakça saldırılara da değinmeden geçemeyeceğim. Yaşanan olayın hemen akabinde daha ayrıntılar ortaya çıkmadan devlet yetkililrince avukatların hedef gösterilmesi, bunun yanında bazı basın organlarının özellikle 02.04.2015 tarihinde ulusal yayın yapan Beyaz TV spikeri Erkan Tan'ın sanki askerlik arkadaşına seslenir gibi, 'ya avukatlar açıkça maraza çıkarmak istiyoruz, arıza çıkartmak istiyoruz, huzur ve güvenlikten rahatsız oluyoruz desenize be onu desenize. Avukatlar her Türkiye'nin dört bir yanına uçakla seyahat ediyorsunuz.
Türkiye'nin dört bir yanında sizin davalarınız müvekkilleriniz var. Havalimanlarına girerken donunuza kadar aranıyorsunuz, hiç kimse birşey demiyor, diyemez, normal çünkü. O arama adliyeye girerken yapıldığında niye arıza çıkartıyorsun. Oteröristler savcıyı değil de aranızdan birini rehin alsaydı ne olacaktı. Gerçi sizin adamlar sizi rehin almazlar anladınmı' şeklinde beyanda bulunmuştur. Mesleğimize ve meslektaşlarımıza yönelik bu beyanlar kabul edilemez.
AVUKATLAR, SAVCI VE HAKİMLER GİBİ YARGI GÖREVİ YAPAR
TCK 6. maddeye göre avukatların da tıpkı hakim ve savcılar gibi yargı görevi yapan kişiler olduğu unutulmamalıdır. bu anlamda avukatlar hukukun, adaletin ve adliyenin ayrılmaz bir parçasıdır. Cumhuriyet savcımızın kaybının hemen ardından silahların avukat cübbesi altında adliyeye sokulduğu vurgulanıp sebep ve sonuç avukatların adliyeye girişlerinde aranarak olay basitleştirilmiş olup avukatlara yönelik algı oluşturulmaya çalışılmıştır.
Avukatların, hakim ve savcıların aranması uluslararası sözleşmeler ve hukukun temel prensipleri doğrultusunda CMK avukatlık kanunu, hakimler ve savcılar kanununda yer alan yasal düzenlemelere dayanmaktadır.arama tedbirlerinin tatbiki konusunda bu sıfatı taşıyanlar için öngörülen istisna ve özel prosedürler bir ayrıcalık olarak görülebilinir. Ancak bunlar keyfi imtiyazlar olmayıp taşınan sıfatın ve icra edilen mesleğin özelliği yargının bağımsızlık, yani baskı altına alınmaması ve yargı görevini en iyi şekilde icra etmesi ile ilgilidir.
ADLİYELERDEKİ GÜVENLİK AÇIĞI
Adliyelerdeki güvenlik açığının sebebi olarak avukatlar gösterilemez. Avukatlara potansiyel suçlu muamelesi yapılamaz. Adliyeler avukatların da işyerleridir. Dolayısı ile güvenliğin sağlanmasını başta biz talep ediyoruz. Avukat, hakim ve savcılarla birlikte yargının kurucusu ve unsurudur. Bu itibarla adliyelere girişte hakim ve savcılara hangi tedbirler uygulanıyorsa, avukat bunun dışında hiç bir işleme tabi tutulamaz. Avukatlara meslek itibarını zedeleyici, meslek sırrına zarar veren, baskı ve yıldırım amaçlı hiç bir muamele yapılamaz.
Avukatların yargının kurucusu ve asli unsuru olduğunu gözardı edip ayakbağı olarak göstermeye çalışan, yargılama makamına tabi olmak zorundaymış gibi gören anlayışın varlığını üzülerek görüyoruz. Avukatın duruşmalarda sözlü beyan ve taleplerinin tutanaklara geçirilmeme, tanığa soru sorma hakkının engellenmesi yasal dayanaktan yoksun bir uygulamayla ayakta konuşmaya zorlanması ve savunma görevi gereği ileri sürdüğü itirazda avukat hakkında tutanak tutularak suç duyurusunda bukunulması sıklıkla yaşadığımız gerçeklerdir.
Tüm bu sorunların yanında hukuk devleti ilkesinden uzaklaşıldığı, kuvvetler ayrılığı ilkesinin alt üst edildiği, temel hak ve özgürlükleri elimizden alan kanunların meclisten geçtiğini gördük. Anayasayı tanımıyoruz denildiğini duyduk. Yargı kararlarının tanınmadığına şait olduk. Yargı bağımsızlığı ve hukuk devleti temelinden uzaklaşılıp polis devletine doğru hızla yol alındığını görüyoruz. Ancak umudumuzu ve mücadele azmimizi kaybetmedik ve hiç bir zaman kaybetmeyeceğiz. Biz avukatlar yüz yıllardır toplumlara önderlik etmenin, baskılara direnmenin, hiç bir gücün karşısında boyun eğmemenin ve bedeli ne olursa olsun doğru bildiğimizi savunmaktan vazgeçmemenin haklı gururu ve azmiyle cübbelerimizi onurla ve hiç kimse önünde iliklemeden sırtımızda taşıyoruz. Çünkü biz avukatız.
AVUKAT
Hukuk öğrenimi alan, Yargı önünde hak savunan, bunu meslek edinendir, avukat başkasını müdafa edendir. Bir kuruma bağlı veya serbesttir, çalışan ve hizmet verendir, hak ve kanuni işlerde yol gösterir, Avukat başkasının adına söz söyleyendir. Avukatlık bir kamu hizmetidir, avukat nitelikli kişidir, yargının kurucu unsurlarındandır, Avukat bağımsız savunma yapandır. Adaletin gerçekleşmesini sağlar, aslında yargıçlara yardımcıdır, görevi anlaşmazlıkları çözmektir, Avukat demokrasinin vazgeçilmezidir. Barolara bağlı çalışırlar, Her yıl 5 Nisan'da hatırlanırlar, avukat kanun ve adaleti iyi bilir, Avukat saygı duyulan kimsedir.
Yaşanan tüm olumsuzluklara rağmen mesleştaşlarımızın mesleğimiz ve tüm hukuk camiası için büyük önem taşıyan 5 Nisan Avukatlar günümüzü şahsım ve yönetim kurulumuz adına kutluyorum. Günümüz kutlu olsun''